Ezt a levest elég gyakran készítem, mert ez azon kevés
ételek közé tartozik, ami mind a négyünknek kedvence. A receptre a TV Paprika
magazin 2009. decemberi számában találtam rá. Elkészíteni egyszerű, de nem az a
típusú, amit gyorsan „feldobok”, aztán magában szépen megfő, ezért nálunk általában
a hétvégi menü része, amit aztán még a hét elején is élvezünk. :)
Hozzávalók:
1 ek vaj
4 ek
olívaolaj
10 dkg
bacon
2 db
sárgarépa
1.5 db
zellerszár (vagy 1 kis zeller, de sokszor petrezselyemgyökeret és/vagy
paszternákot is teszek bele)
1 fej
vöröshagyma
3 db
babérlevél
4 gerezd
fokhagyma
1 kk
szárított oregánó
1 ek
paradicsompüré (én egy kis konzerv sűrített paradicsomot szoktam beletenni)
0.5 ek
vörösborecet (ezt én általában elhagyom, és tálalás után a sajátomba teszek egy
kicsi ételecetet)
20 dkg
lencse
1 l
csirkealaplé (leveskockából szoktam készíteni)
2
evőkanál frissen aprított bazsalikom
só
bors
Elkészítés:
Az
olajjal együtt felhevítem a vaj felét, barnára pirítom benne az apróra vágott
bacont, majd hozzáadom a maradék vajat, az apróra vágott répát, zellert és a
durvábbra vágott hagymát, és addig párolom, míg a zöldségek puhulni nem
kezdenek, és egy kis színt nem kapnak (10-15 perc). Ekkor beleteszem a
babérlevelet, a szeletekre vágott fokhagymát és az oregánót, majd további 5
percig főzöm. Hozzákeverem a paradicsompürét (a borecetet is ilyenkor kell beletenni), hozzáadom a
lencsét, majd felöntöm az alaplével (vagy vízzel, majd ha forr, beleteszem a
leveskockát), és addig főzöm, míg a lencse meg nem puhul. Amikor kész, botmixerrel
2 merőkanálnyit összeturmixolok belőle, majd visszaöntöm a levesbe. Hozzáadom a
bazsalikomot, sózom, borsozom.
Jó
étvágyat kívánok!
A kép
innen van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése