képet készítette: bagifoto
Azt hiszem, nem sok újat mondok azzal, hogy a tervezéssel
mennyi mindent lehet megtakarítani (időt, pénzt, energiát), de hogy ezt ki
hogyan teszi, hogyan van rá szüksége, az már változó.
Az első dolog, amiben nekem a tervezés segít, az a rugalmasság. Lehet, hogy ez most
többeknek fura a tervezés kapcsán, de az itthon eltöltött idő alatt ismertem
fel magamban, illetve tudatosult bennem ez a hiányosságom. Pedig kisgyermekek
mellett erre hatalmas szükség van. Hiába tervezek el valamit, legyen szó akár a
hétvégi programról, a heti menüről, vagy egy egyszerű bevásárlásról, ha gyerek
van a háznál, akkor bármikor borulhat a program. Ezért nekem a rugalmasság a legfontosabb és legnehezebb feladatom.
Ahhoz, hogy ezt tartani tudjam, segít nekem a B és C terv, így ha borul az A
terv, van mihez nyúlni. A főzés kapcsán nekem ezek a következők:
- gyakran főzök bizonyos ételekből nagyobb adagot, és amit nem eszünk meg, azt rögtön lefagyasztom, így ha mégsem tudok főzni és/vagy bevásárolni, akkor is van mihez nyúlni
- szinte mindig van a mélyhűtőben felkockázott leveszöldség, és fagyasztott zöldborsó, a konyhaszekrényben pedig betűtészta, mert vészhelyzetben 5 perc munkával kb. 30 perc alatt kész a Jolly Joker leves, amit mindkét gyerek szeret.
- figyelek arra, hogy mindig legyen itthon a kenyérsütéshez szükséges hozzávalókból, mert ezzel a recepttel 10 perc munkával 2 óra alatt friss kenyér kerülhet az asztalra, ha esetleg még a pékségig sem jutunk el.
A heti menü tervezését én az alábbi szempontok szerint
szoktam végezni:
- vasárnaptól szombatig állítom össze előre a menüt, mert általában a vasárnapi ebéd maradékát szoktuk enni a hétfőn
- először a heti programokat szoktam megtervezni, és így látom, melyik nap tudok főzni, várhatóan mikor lesz időm előre dolgozni (pl.: zöldséget pucolni, felvágni, lefagyasztani)
- figyelek arra, hogy legalább heti 3-4 alkalommal legyen leves
- törekszem arra, hogy minél változatosabb, egészségesebb, de a gyerekek számára is ízletes ételek kerüljenek az asztalra
- igyekszem legalább hetente egyszer halat kínálni valamilyen formában
- minél kevesebb munka- és időráfordítással elkészíthető ételeket választok
Van, amikor nagyon nehezemre esik megírni a tervet, de mindig
megéri a fáradtságot, hiszen így a bevásárlás is megtervezhető. Ezzel pedig
elkerülhetem azt a rémálmot, amikor még délelőtt fél 10-kor a gyereket
ráncigálva a boltban vagy a piacon rohangálok, mint a mérgezett egér, mert
fogalmam sincs, mi legyen a kaja…
Ti szoktatok heti menüt készíteni? Hogyan?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése