Oldalak

2013. május 29., szerda

Hiszti nélküli várakozás

Amióta Lujzi oviba jár, elég sok időt töltünk orvosi rendelőkben várakozással. :( Legutóbb hétfőn délután
Kép innen
ültem a lányokkal kereken 2 órát a bőrgyógyászaton. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy összeírom, mi mivel igyekszünk "érdekessé" tenni a várakozás hosszú perceit (óráit). Szerencsére ez a hétfői eset nagyon ritka, és 1 óra után már az én türelmem is fogytán volt, de a leírt játékokkal elejét tudtam venni, egy-két nagy földönfetrengősordibálós hisztinek (ami lássuk be, a körülményeket tekintve teljesen normális lett volna még egy felnőtt esetében is... :)) Persze azért a rendelőben tanúsított jó magaviseletnek otthon meg lett a böjtje... :)

- könyv: szerencsére minkét lány imádja a könyveket. Mondjuk 2 (eltérő igényű)gyerek és 1 felnőtt esetében kicsit nehezebb a helyzet, de nem reménytelen. Mindig legalább 2 könyvet viszek, és felváltva olvasok nekik. Néha még az is előfordul, hogy Lujzi "olvas" Olginak: ami azt jelenti, hogy Olgi mutogat, Lujzi beszél. :)
- papír-ceruza: a kiváló Optimista táskámban, amihez tolltartó is dukál, rendszeresítve vannak színes ceruzák, meg néhány post-it. Rövid ideig ezek is kitartanak.
- játék/baba: ha tervezhető, hogy sokat kell várni, elő szoktam kotorni valamelyik játéktároló láda mélyéről 2-3 olyan játékot (hangtalan, elem nélkülit!), amivel már régen játszottak. 
- étel/ital: víz mindig van nálam, de sokszor viszek rágcsálni valót, főleg, ha számítok arra, hogy valamelyik kajaidőbe becsúszhatunk.
kártya: Lujzi már elég nagy és ügyes egyszerűbb kártyajátékokhoz (pl.: Fekete Péter), így ha Olgi nélkül megyünk, ez szuper unaloműző.
- szójátékok: nálunk ez is csak Lujzival működik még. Ő például nagyon szereti, hogy kiválaszt egy betűt, és azzal a betűvel kezdődő szavakat kell mondani.
- mozgás: ha már nagyon sokat ültünk, álltunk egyhelyben, akkor kicsit átmozgatom őket. Pl.: sétáljanak el lábujjhegyen a rendelő egy pontjáig, majd vissza.
- irányítás átadása: ezt most próbáltam ki először. Lujzi (is) már nagyon hiszti közeli állapotban volt. Nyafogott, hogy már nagyon unja, és nem bírja tovább. Azt válaszoltam, hogy én is rettenetesen unom, és már szeretnék végre bemenni a doktor nénihez, alig bírok itt ülni, stb. Erre átváltott "anyuka-üzemmódba", és elkezdett ötletelni, mi mindent lehetne csinálni.
- ölbeli játékok: ezt hagytam utoljára, mert bár ez a kedvencem, de kétségkívül a leghangosabb. Igaz általában szívesebben hallgatják az emberek a gyerekkacagást, mint az ordítást :) A Ringató foglalkozásokon tanult ölbeli játékokat nagyon szeretik. Ráadásul nem is kell hozzá semmi, így ezt bármikor "elővehetjük". Íme egy piciny ízelítő:

Mondóka:                                                   Leírás:

Ángyom asszony zsákját,                Jobbra-balra billentjük a kicsit, ahogy az ölünkben
Elvitték a molnárok,                       ül, és összenézünk közben. Lassan kezdjük, majd
Híres tömőfáját,                              növelve az izgalmat kicsit gyorsítunk, éreztetve,
A Dunába dobták,                          hogy valami készülődik. A "puff"-ra hátra csúsztat-
Puff, a Dunába                               juk, vagy beejtjük a lábunk közé a kisgyereket.
Puff, puff, puff...

Pista papa fűrészel,                   A kisgyerek velünk szemben ül, kezét fogva előre-
Dolgozik a fűrésszel                  hátra mozgatjuk egyre ütemesebben, majd az utolsó
Húzza - tolja                            sornál hátrafektetjük és csiklandozzuk.
Húzza - tolja
Most a bükköt darabolja.

A házat kiseperjük,                                összekócoljuk,
A port letöröljük,                                   homloksimogatás,
Az ablakot becsukjuk,                           a szemére mutatunk
A kulcson egyet csavarintunk                óvatosan bezárjuk az ajtót, az orrát érintjük.

A mondókákat Gállné Gróh Ilona Ringató c. könyvéből, illetve a Ringató foglalkozáson Hazay Tímeától tanultam.


Nincsenek megjegyzések: