Oldalak

2013. május 7., kedd

Kóla teszt

Csütörtökön írtam, hogy Zoli és néhány kollégája kólát tesztelt. :) Gondoltam megosztom az eredményeket. A teszt célja az volt, hogy e korántsem reprezentatív felmérésből kiderüljön a "gagyi" kólák közül melyik a jobb. 
A tesztben 5 kóstoló 12 féle kólát próbált, és pontozott le, nekik segített Anita, aki beszámozta a kóstolópoharakat, és kitöltötte a kólákat, hogy mindenki elfogultság nélkül pontozhasson. Az eredmény az alábbi táblából könnyen kiolvasható, vannak benne meglepetések. 
Számomra a legnagyobb, hogy az instant változat nem az utolsó helyen végzett :), és mindezt úgy, hogy az illatával elvitte a legmagasabb pontszámot. Szegény utolsó helyen kullogó Cola (Collest Cola in Town) talán annak köszönheti helyezését, hogy az egyetlen pasztőrözött termék, és nemcsak kóla-, hanem citromízű üdítőital. Tehát már a címkéje szerint is ez hasonlít a legkevésbé a kólára. Nagyon érdekes az is, hogy az első (Cola) és az utolsó előtti helyen végzett (Tesco Value Cola) italok csupán egyetlen összetevőben különböznek (az előbbi nátrium-benzonátot, ami egyfajta tartósítószer, az utóbbi nátrium-ciklamátot - ami pedig édesítőszer - tartalmaz a többi szörnyűség mellett). A Drinky Cola, ami mindkettőt tartalmazza pedig az 5. E kis teszt alapján elmondható, hogy az élen járó üdítők nem tartalmaznak cukrot, csak édesítőszert, azokból is az aszpartam tartalmúak viszik a pálmát. A kólák mindegyikében szerencsére az ivóvíz a legnagyobb összetevő, ezután általában a mennyiséget tekintve szén-dioxid, majd a színezék következik. Ott, ahol a második legnagyobb összetevő a cukor volt a tesztelők a cukrossággal a legkevésbé voltak megelégedve, és ez az ital került az utolsó helyre is (Cola - Coolest Cola in Town). Ahol pedig a második legtöbb összetevő édesítőszer volt (Spar Fresh Cola), mind az cukrosságot, mind a végső eredményt tekintve a középmezőnyben végzett az üdítő.
A tesztben résztvevő termékek (a Bolero instant lemaradt a képről :()


A teszt eredménye
A tesztelés :)





Eddig sem voltam kóla párti, de miután kicsit elmerültem az összetevőkben, az gondolom, hogy még azt az évi 1-2 pohár kólámat is le fogom cserélni vízre vagy gyümölcslére. 
Ha valaki mégis kólázásra adja a fejét, és szeretne az alacsonyabb árkategóriás termékekből választani, annak a Cola-t és a Freeway Cola-t ajánljuk. :)

Köszönet a munkáért a lelkes csapatnak!

Mi legyen a következő teszt? :)

Nincsenek megjegyzések: