Oldalak

2013. április 7., vasárnap

Heti menü - Összegzés

A héten 10. alkalommal állítottam össze heti menüt, így gondoltam, végzek egy kis összegzést, mérlegelést. Amíg nem vettem rá magam, hogy itt a blogon is közzétegyem ezeket a menüket, addig még nem sikerült egyben ilyen sokáig fenntartani ezt az állapotot. Nagyon örülök, hogy most összejött, és élvezem a jótékony hatásait :)

Kép innen: www.freedigitalphotos.net

Íme a mérlegem pozitív oldala:

- pénz spórolás: mivel már hétvége előtt tudom, mit fogok a következő héten főzni, van idő olcsóbban beszerezni a dolgokat, és a félkész ételeket is majdnem teljesen száműztük (már csak a szilvásgombóc maradt :)) Megszűnt a kajarendelés is.

- idő spórolás: 1 hétvégi szupermarketezéssel és 1 hétközi piacozással letudjuk a vásárlásra fordított időt. (Kenyeret Apa vesz hazafelé a pékségben ;))

- hatékonyság: ráérő időben tudok előre dolgozni (zöldségek pucolása, szeletelése és fagyasztása, előző este megfőzni a következő napra).

- kevesebb aggódás: hetente csak egyszer agyalok azon, mit egyen a család. Megszűntek azok a rohanós reggelek és délelőttök, amikor 1 esetleg 2 gyerekkel az oldalamon kóvályogtam a boltban, hogy mit is vegyek, mit is főzzek. Boltból rohanás a játszótérre, onnan pedig haza, hogy még legyen időm valamit összedobni.

És a másik oldal:

- hetente egyszer le kell ülni, és hangulatomtól függően rövidebb, hosszabb idő alatt összeírni a menüt. Néha 5 perc az egész, máskor viszont van, hogy fél órát is görcsölök felette, sehogy sem akar összeállni: legyen leves, legyen hal, a család minden tagjának megfelelő legyen.

Korábban mindig itt bukott meg a "rendszerem", ugyanis a lustaságom győzött az ész érvek felett. Most azonban a blognak köszönhetően van elég motivációm arra, hogy hosszú távon csináljam. És tényleg könnyebbek így a napjaink. 

Nem lenne teljes az értékelés, ha nem mondanám el, hogy nem mindig sikerül 100%-ig tartani a menüt. De figyelek arra, hogy a fagyasztóban mindig legyen valami B tervnek való (pl. konyhakész zöldségek egy gyors leveshez, korábbi főzésből lefagyasztott maradék), így nem esem kétségbe, ha közbejön valami. 

Úgyhogy továbbra is szorgalmasan írom a főznivalót... 

Ti megtervezitek előre a család menüjét?

Nincsenek megjegyzések: