Oldalak

2013. március 21., csütörtök

Almás muffin

Ma délután jutott eszembe, hogy ebben a hónapban még nem volt pizsama-parti. Ugyan még nincs péntek, de Lujzi még nem ment oviba a héten, így gondoltam gyorsan bepótoljuk ezt a hiányosságot. Almás pite helyett pedig a Süti Éden receptkönyvének egy újabb remekét készítettem el. (A könyvről itt írtam. Kipróbált receptekről pedig itt és itt.) A recept eredeti neve Grace néni reggeli almás muffinja. Hagytunk reggelire is belőle :)

Hozzávalók:

12 dkg finomliszt (eredeti receptben 20 dkg liszt)
8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (eredeti receptben nincs)
2 kk sütőpor
1/2 kk só
1/2 kk szerecsendió (legjobb frissen reszelve, de nekem csak őrölt volt itthon)
6 dkg cukor (eredeti recept szerint 10 dkg)
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 dl tej (eredeti receptben 1,2 dl)
30 dkg reszelt alma
Bevonathoz:
2 dkg vaj (eredeti 12,5 vagy 25 dkg vaj)
3 kk porcukor (eredeti receptben 10 dkg)
1 kk fahéj
díszítő cukrok (eredeti receptben nincs)

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban összekeverem a felolvasztott vajat a cukorral, majd félreteszem hűlni. Egy másik tálban a lisztet, a sütőport, a sót és a szerecsendiót keverem össze. Ha a vaj már nem forró, hozzáadom a tojást, a tejet és a reszelt almát. Jól összedolgozom. Ezután a lisztes keveréket belekeverem, és egy 12 darabos muffintepsibe töltöm. Előmelegített, kb. 200 fokos sütőben 25-30 percig sütöm. Ezután legalább 10 percig hagyom őket hűlni. Ezalatt a porcukrot összekeverem a fahéjjal, és megolvasztom a vajat. A muffinok tetejét előbb az olvasztott vajba, majd a fahéjas porcukorba (esetleg díszítő cukorba) mártom. (Az eredeti recept szerint az egész muffinokat kellene olvasztott vajba és a fahéjjas cukorba meghempergetni, de azt túl töménynek gondoltam.)

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések: