Oldalak

2013. március 17., vasárnap

Máktorta

Ezt a tortát Anyukám szülinapjára készítettem. Mivel az eredeti recept (Frank Júlia új magyar konyhája: meggyes máktorta) 12 szeletre íródott, én kb. harmadával kevesebb alapanyagból sütöttem a 16 cm átmérőjű formámba. Hát elég lapos lett, úgyhogy legközelebb a teljes mennyiséget beleteszem. Sajnos gyakran szembesülök azzal torta-, vagy süteménykészítéskor, hogy bizony én nem termettem cukrásznak. Ritkán néz ki a végeredmény úgy, ahogy azt elképzelem... :( Ilyenkor mindig - elég átlátszóan -  Jamie Oliver-t idézem: rusztikus. :)
Na, ez is egy ilyen rusztikus torta lett.

"


Hozzávalók:

15 dkg vaj vagy margarin + a formába
10 dkg porcukor (eredeti recept szerint 15 dkg)
15 dkg darált mák
10 dkg liszt + a formába
4 tojás
1/2 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
1/2 citrom leve (eredeti recept szerint 1 citrom leve és reszelt héja*)
1 kk rumaroma (eredeti recept szerint 2 ek rum)
csipetnyi só
(eredeti recept szerint 25 dkg kimagozott meggy)
díszítéshez:
2 dl habtejszín (eredeti recept szerint tejszínhab)
1 cs. vaníliás cukor (eredeti receptben nincs)
tortadara (eredeti receptben csokoládéforgács)
meggy és narancs
(eredeti recept szerint mandula)

Elkészítés:

A vajat, a porcukor felét, a rumaromát, a sót, vaníliás cukrot, citromlevet habosra keverem, majd a tojássárgáját is hozzáadva, beledolgozom a mákot. A tojásfehérjéket a megmaradt porcukorral habbá verem. A tojáshabba belekeverem a tejet és a lisztet, ezután a mákos masszával lazán összeforgatom. Kikent tortaformába öntöm. (A meggyszemeket ilyenkor kell belenyomkodni.) Előmelegített, kb. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöm (kb. 20 perc). Még forrón deszkára borítom, és hagyom, hogy egészen kihűljön. A tetejét a vaníliás cukorral felvert habtejszínnel, tortadarával és gyümölcsökkel díszítem.

Jó étvágyat!

* Mostanában annyit hallok és olvasok arról, hogy a déligyümölcsök héját mi mindennel kezelik, és hogy az milyen ártalmas lehet, ezért már nem merem még megmosva sem felhasználni. Ti hogy vagytok ezzel?

Nincsenek megjegyzések: