Oldalak

2013. március 2., szombat

Lujzi lisztmentes csokitortája

Lujzi névnapjára csokitortát kért, és erre a lisztmentes változatra esett a választásom. Mivel az eredeti recept (Sally lisztmentes csokitortája) 20 cm tortaformára íródott, nekem pedig 22 cm-es a legkisebb, így változtattam a hozzávalók arányán. Ha legközelebb ilyet sütök, a rumaromát kihagyom, mert az szerintem elnyomta benne a csokiízt. 
A végeredmény: ronda és finom :)
Tortaevés előtt


Hozzávalók:

15 dkg vaj (eredeti: 12 dkg)
18 dkg ét- és 10 dkg tejcsokoládé (eredeti: 20 dkg félédes csokoládé)
5 db tojás (eredeti: 4db)
10 dkg cukor (eredeti: 12 dkg)
1/2 tk rumaroma (eredeti: 1/2 tk rumaroma vagy vanília)
2 dl habtejszín (eredeti: 2 dl édesített habtejszín)
1 cs. habfixáló (eredetiben nincs)
1 tk porcukor (eredetiben nincs)
csokidara (eredeti: 5 dkg csokoládéforgács)
néhány szem málna (eredeti 25 dkg szeletelt vagy egész piros gyümölcs)

Tortaevés közben
Tortaevés közben



Elkészítés:

Kivajazom a tortaformát, majd kibélelem sütőpapírral, és azt is megvajazom. A vajat és a csokit felkockázom, majd vízgőz felett megolvasztom. Egy nagyobb tálban a tojások sárgáját habosra keverem 6 dkg cukorral, hozzáadom a rumaromát, majd apránként a már nem forró csokis, vajas keveréket. Egy másik tálban a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verem. Ezután ezt is  a csokoládémasszához keverem kisebb adagokban, óvatosan. Ha már szép egyenletes csokiszínű, beleöntöm a tortaformába. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig, illetve tűpróbáig sütöm. Ha kész, hagyom a formában kihűlni, és csak után díszítem a felvert porcukros tejszínhabbal, csokidarával és málnával.

Jó étvágyat!

Tortaevés után

Nincsenek megjegyzések: