Oldalak

2013. március 4., hétfő

Dagasztás nélküli kenyér - kb. 2 óra alatt

 A képet bagifoto készítette

Viának hálás az egész család ezért a kenyérért. :) Az Ő oldalán találtam rá erre a receptre. Elkészítettem már a fehérlisztes változatot is, de így teljes kiőrlésű liszttel az igazi. 
Vigyázat! Annyira finom, hogy ha ilyen kenyér kerül nálunk az asztalra, a lányok "elfelejtenek" mást enni, és csak az üres kenyeret tömik magukba... :)

Hozzávalók:

30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg finomliszt
1 tasak instant élesztő
1 ek. cukor
1 ek. só
3 dl langyos víz
2 dl tej

Elkészítés:

Egy nagy tálban az összes hozzávalót kézzel vagy fakanállal jó alaposan elkeverem. (Sűrű nokedli tésztához hasonló lesz a végeredmény.) 1,5 órát letakarva pihentetem, amíg megkel. Olyan jénai tálban sütöm, aminek van teteje is. Beteszem a jénait a hideg sütőbe, és vele együtt melegítem fel 230 fokra - ez azért kell, hogy ne tapadjon le a kenyér. A megkelt tésztát lisztezett deszkán meghajtogatom (jobb széle be, bal széle be, aztán a másik két szélét is behajtom). Ha bemelegedett a sütő, meg a jénai, akkor nagyon óvatosan kiveszem, leszedem róla a tetőt, és hajtott éllel lefelé beleteszem a kenyeret. Fedőt visszarakom, így mehet vissza a sütőbe. 30 percig sütöm fedővel, 10 percig fedő nélkül.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: